Publications


Bursele Comenius - oportunitate în formarea continuă a cadrelor didactice



Bursele Comenius se acordă prin intermediul componentei de formare continuă a programelor sectoriale Comenius (învăţământ preuniversitar) şi Grundtvig (educaţia adulţilor), segmente ale Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii al UE.

Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si private (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.
Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.
ANPCDEFP oferă toate informaţiile necesare privind procedura de participare (termene-limită de înscriere, formulare şi alte documente) şi organizează procesul de selecţie. 
Comenius-Grundtvig oferă oportunităţi de formare continuă, care vin să completeze şi să îmbogăţească formarea profesională, în întreaga Europă.
Baza de date Comenius-Grundtvig este un catalog al oportunităţilor de formare, printre care şi cursuri ononime, adresat personalului didactic şi nedidactic din şcoli (de la învăţământ preşcolar la cel liceal), cât şi celui implicat în educaţia adulţilor. Cursurile se adresează unui public internaţional, obiectivul acestora fiind de a-i ajuta pe participanţi să-şi dezvolte competenţele profesionale în domeniul educaţiei.
Cadrele didactice sau personalul implicat în educaţia adulţilor care doresc să participe la un curs de formare publicat în baza de date pot depune cerere pentru o bursă. Aceasta acoperă taxa de curs, transportul şi cazarea, uneori şi pregătirea lingvistică. Celelalte tipuri de activităţi de formare sunt conferinţele şi seminariile în domeniul educaţiei, organizate în cadrul proiectelor şi reţelelor multinaţionale Comenius şi Grundtvig, şi activităţile de job-shadowing.
-          În primul rând, să contacteze ANPCDEFP pentru a obţine informaţii la zi despre procedura de participare şi asistenţa de care beneficiază candidaţii.
-          Să aleagă cursul de formare adecvat nevoilor de dezvoltare profesională.
-          Lista de verificare din formularul de candidatură îi va ajuta să stabilească dacă activitatea de formare este eligibilă pentru bursă.
-          Să completeze formularul cu mare atenţie, răspunzând la toate întrebările şi anexând toată documentaţia cerută.
-          Să împărtăşească impresiile şi informaţiile acumulate colegilor.
Am beneficiat de finantarea unei  burse Comenius/Grundtvig, prin cursul de formare «Le grand tour en europe: art, paysage, jardins, creativite, innovation», Amsterdam in  aprilie, 2011, curs care a avut un impact extraordinar asupra dezvoltarii mele personale si profesionale, supra institutiei mele  si asupra grupei de elevi cu care lucrez. 
Cursul s-a axat pe aspecte legate de interculturalitate si impartasirea experientelor educative ale fiecarei tari participante la program: Romania, Italia, Franta, Bulgaria, metoda activ participativa cercetare-actiune-formare concretizata prin vizite la muzee, parcuri  si gradini. Calatoria si descoperirea locurilor si peisajelor, au fost cele mai bune momente de confruntare cu natura şi cultura,  calatoria fizica a devenit  ocazie pentru calatoria intelectuala si emotionala. Amsterdamul ne-a spus istoria in mozaicul de culori caleidoscopice de pe intinsele câmpuri cu flori, in Casa lui Rembrandt si Muzeul Van Gogh, in ambarcatiunile care ne-au  purtat prin labirintul canalelor, in Hortus, infiintata ca o gradina cu plante medicinale pentru a fi folosite de doctori acum peste 400 de ani, in extraordinarele peisaje presarate cu mori de vant, in Heineken, cel mai mare producător de bere din Europa, bicicleta, pricipalul mijloc de transport.
Participarea la un curs mi-a conferit avantajele de a-mi îmbunătăţi performanţele didactice, competenţele de comunicare într-o limbă străină, conştientizarea diferenţelor dintre sistemele educaţionale ale Uniunii Europene, dezvoltarea relaţiilor sociale şi profesionale cu profesori din alte ţări şi detalii despre alte oportunităţi de cooperare europeană, proiectele şcolare Comenius.
Am valorificat cunostintele dobandite in cadrul cursului prin aplicarea acestora in procesul de predare-invatare-evaluare, si  a metodei pedgogice cercetare-actiune-formare in cadrul activitatilor:
 La multi ani Europa!!! Celebrare;
Saptamanile Comenius
Calatorii prin Europa - Proiect tematic.   http://youtu.be/URcgNeCR80M
Vizite la Muzeele din Valcea  - Excursie   http://youtu.be/bXD_Hk4qycI
Prescolari in Europa - Concurs   http://youtu.be/VKZGUB3OaHw
Happy Hearts Optional
Parcul Keukenhof in clasa noastra, design in cadrul Cercului Artistic.